Осінньо-Зимовий період (Поради)

Blog
Осінньо-Зимовий період (Поради)

Сучасний одяг армії США - ECWCS Gen III

У цій статті ми познайомимося з американським всепогодним комплексом одягу армії США Extended Cold Weather Clothing System Generation III (ECWCS Gen III) (або - Ек-вакс третього покоління). Спочатку розроблявся, як нескладно здогадатися, для захисту службовців армії США від негативних факторів клімату в найбільш несприятливих куточках земної кулі при температурах до -40. Ця розробка виникла не просто так, а стала відповіддю на скарги солдатів Сполучених Штатів почали бойові дії в Афганістані в 2001 році. На американських вояків обрушилися одночасно всі види погодних умов - пронизливий вітер з мокрим снігом в гірських районах, нестерпна спека з піщаними бурями на пустельних територіях, проливні дощі і висока вологість на відкритій місцевості.

ECWCS Gen III є, по суті, універсальним набором вузькоспеціалізованих компонентів створених з кращих на поточний момент матеріалів. Таким чином, одягаючи комплект в різних комбінаціях, ви можете пережити будь-які погодні умови з максимальним комфортом. Причому висока компактність кожного з компонентів дозволяє мати при собі весь комплект, а використовувати тільки його частини.

Чудо комплект, по іншому не скажеш, ECWCS Gen III складається з 12 елементів - двох кальсонів, трьох кофт, трьох штанів і чотирьох курток. Кожен елемент призначений для свого шару, який, як правило, складається з штанів або кальсон і куртки або кофти, хоча і не завжди.

За призначенням шари діляться на: вологовідводячі - шари один (L1) і два (L2), зігріваючі - шари два (L2), три (L3), сім (L7), базовий - п'ятий (L5) і захисні шари - шари з третього по сьомий (L3-L7).

Принцип роботи цього комплекту полягає в многоступінчатому відведенню вологи від тіла при збереженні тепла, що виділяється, а також захисту внутрішнього  об'єму від вітру і вологи. Все це забезпечується паропроникністю шарів, в першу чергу натільної і базового, а також високим ступенем захисту зовнішніх шарів. Комплекс ECWCS Gen III в силу своєї універсальності, буде цікавий не тільки військовим, а й широким верствам шанувальників активного відпочинку при будь-яких погодних умовах.

Шар 1 (L1)

 


 

Тонка натільна водолазка і кальсони. Забезпечують відведення вологи від тіла. В рукавах є проріз для великого пальця. Є складовою частиною будь-якого з комплектів. Необхідно щоб білизна сиділа в обтяжку, але і не сковувала руху. Рекомендується для постійного використання в будь-який час пору року.

 

Шар 2 (L2)


Альтернатива / Доповнення до першого шару. На відміну від першого шару, це не тільки вологовідводячий, а й гріючий комплект. Внутрішня сторона має видавлений сітчастий малюнок, що дозволяє ефективно вбирати вологу без прилипання до тіла і утворює додатковий повітряний прошарок. Під час морозів може одягатися поверх першого шару.

 

Шар 3 (L3)


Об'ємна комбінована флісова кофта. Відноситься до базового утеплювального шару, завдяки об'ємності добре гріє, особливо в поєднанні з першим - другим шаром або одягнений поверх форми. Для більшої зносостійкості навантажені частини посилені тканиною. НА боках є "вафельні" вставки, аналогічні шару 2 для поліпшення вентиляції. Структура поверхні кофти дуже м'яка і приємна на дотик. Рекомендується до застосування при температурі нижче -10 градусів.

Матеріал Polartec® Thermal Pro® флісовій кофти, що складається на 100% з особливих поліестерових ниток об'ємного плетіння, в 30 разів міцніше традиційних вовняних тканин. Матеріал гарантує чудову повітропроникність і миттєво сохне. На відміну від більшості флісових тканин Polartec® Thermal Pro® зберігає зовнішній вигляд і робочі якості навіть після численних прань.

Шар 4 (L4)

  

Легка, міцна, тонка вітровка. Рекомендується до застосування в місцевості з сильними холодними вітрами. Від куртки п'ятого шару відрізняється відсутністю капюшона і ще кількома незначними деталями. Матеріал той же що і 5 шар. Як правило, камуфляжна розфарбування, але бувають і однотонні, наприклад колір койот, олива і т.д.

 

Шар 5 (L5)


 

Являє собою вітро / водозахисний базовий шар - SOFT SHELL. Штани й куртка, становить основу всього комплексу, саме під нього одягаються нижні шари, і саме на нього надягають верхні. Створені з унікального вологовідштовхуючого матеріалу EPIC, куртка і штани 5-го шару надзвичайно легкі, компактні і не обмежують свободу руху. У комбінації з базовим і утеплювальним шарами є відмінним зовнішнім шаром для холодної погоди.

EPIC - унікальна тканина створена за допомогою технології інкапсуляції розробленої компанією Nextec Applications, Inc. В основі технології інкапсуляції лежить процес оточення натуральних волокон захисним шаром з полімерів. В результаті подібної обробки, збільшується зносостійкість тканини, надаються вологовідштовхувальні властивості і виключається вбирання вологи волокнами.

Інкапсульований матеріал не може бути змитий або стертий як вологовідштовхувальним просочення і володіє вищими паропропускними властивостями ніж мембранні тканини. Інкапсуляція дозволяє зберегти низьку вагу тканини і збільшити вітрозахисні якості. Вироби з EPIC є універсальними і забезпечують оптимальний комфорт. Додаткове посилення шарами мембранної тканини GORE-TEX® потрібно тільки під час проливного дощу.

Технологія інкапсуляції тканин захищена 52 патентами і в даний час використовується тільки компанією Nextec Applications, Inc.

 Як правило, камуфльований в тон до Шару 4.

 

Шар 6 (L6)

Мембранні куртка і штани з GORE-TEX® PACLITE® для морозної і / або вологої погоди. Мембранна технологія GORE-TEX дозволяє виводити вологу з нижніх шарів, але перешкоджає її потрапляння ззовні. На відміну від попередніх поколінь (GEN1 і GEN2) тканина тонша, гнучка, міцна і менш шумна. Одягається на Шар 5, 7 або інший одяг для захисту від вологи і пронизливого вітру в зимову пору.

Шар 7 (L7)

Куртка з капюшоном і штани для нестерпних морозів. Водостійкий зовнішній шар. Наповнювач PrimaLoft® забезпечує теплову ізоляцію високого рівня, важливі місця ущільнені тканинними накладками, безліч зовнішніх і внутрішніх кишень. Наповнювач "PrimaLoft Sport" схожий скоріше на синтетичний пух. Аналогів поки не має. Скорочується в мінімальний обсяг, миттєво і самостійно розпушується після стиснення, відмінно тримає тепло.В поєднанні з шарами L1, L2, L3, L5 дозволяє навіть при -40 градусах довго перебувати на морозі, в малорухливому стані.

 

Стаття взята з ресурсу: wildcat.biz.ua